Muškárenie KE

Témy týkajúce sa kaprových a pstruhových vôd. Ochrana rýb a živ. prostredia, lovné techniky a pod.

Re: Muskarenie

Poslaťod maro » Uto Nov 15, 2011 11:17 am

Martinbati » Nebuď taký nedočkavý, teraz v tej kose nie je vhodný čas na učenie, lebo aj materiály strácajú svoje normálne vlastnosti a nenaučíš sa so šnúrou hádzať správne. Akurát tak lov na krátku nymfu by bol vhodný, ten sa naučíš aj podľa knižky. Len nečakaj, že v zime budeš s muškárením nejak extra úspešný. Ten Shakespeare Oddysey je dobrá voľba, aftma 4-5 je na ornád postačujúca, taký univerzál. Pre začiatok si kúp plávajúcu šnúru, nejakú WF5F, mušky ti nejaké viem aj podarovať.

Čo používam? Mám #3 8'6'' prút na sucho, #3 10'6'' prút na francúza, #5 9'6'' a #5 9'0'' na mokro, nymfu, streamer, prípadne aj na sucho, na jazero mám #7 9'6'', k tomu adekvátny počet navijakov a šnúr ... a nutne potrebujem ešte min. dva prúty a jeden naviják plus ďalšie šnúry ... :D :lol:
maro
Pretekár
Pretekár

Poslaťod Martinbati » Uto Nov 15, 2011 11:26 am

:D no tak vybavu mas peknu to je pravda :) kalap dole. premyslam trocha o tej 4/5, ci by sa mi lepsie nehodila 5/6 trocha tvrdsi prutik(keby som si to dal na nejakom jazere), asi skor ten si vezmem tvrdsi, v krasnej na hornade su pekne tisiny a splavy a tam by som to skusil s muchou, stale tam lovia nejake ryby. i ked tesim sa na silne prudy, lebo to inak ako muskarkou sa asi enda prelovit, a ryby tam su to viem, ale feeder to nezvladal :D urcite planujem so suchou snurou chytat a plavajucimi muchami, na zaciatok, este si musim nieco precitat o tom mazani snury, ci je to ozaj take dolezite... a tiez aj o tom aku snuru mam kupit, ci sa oplati ta s vyvazenim na stred, ze ju mozes prehodit poc ase, alebo nie... co myslis o navijaku Shakespeare Alpha X fly 5/6, vraj celkom slusny navijak, aj s brzdou diskouvou, za rozumnu cenu by snad nieco vydrzal...
Obrázok užívateľa
Martinbati
Aktívny diskutér
Aktívny diskutér

Poslaťod maro » Uto Nov 15, 2011 12:02 pm

Či 4/5 alebo 5/6 je vpodstate jedno, dôležité je mať vyváženú zostavu prút - šnúra. Zjednodušene sa dá povedať, že ak máš prút 5/6, tak kúp DT5F, alebo WF6F. Mne viac vyhovujú WF-ky (jednostranne zužované). Mám doma jednu starú plávajúcu WF5F, ktorú nepoužívam, ak ju chceš, je tvoja, na naučenie techniky a prípadné poškodenie ( ;) ) veľmi vhodná ... :) Navijáčik by mal byť vpohode, pri muškárení nie je navijak až tak dôležitý ako pri ostatných spôsoboch lovu, Shake má solídne výrobky.
maro
Pretekár
Pretekár

Poslaťod Martinbati » Uto Nov 15, 2011 12:10 pm

to by bolo fajn, rad ju prijmem :) dik. pojdem do tej 5/6 shakespeara 2,7m. aj ten navijak vezmem co so spominal. skusim do konca tyzdna vsetko pozhanat,a cim skor ucit sa hadzat a chytit prvu rybu :) videl som take sady musiek od Albastar, na jar leto jesen a celorocne, co myslis oplati sa to kupit? su dobre spravene?
Obrázok užívateľa
Martinbati
Aktívny diskutér
Aktívny diskutér

Poslaťod maro » Uto Nov 15, 2011 12:20 pm

OK, šnúru mám u rodičov, tak ak nezabudnem, zajtra ju budem mať u seba, dám vedieť. Kľudne ma urguj, keby som náhodou zabudol, dohodneme predávku. S tými konkrétnymi muškami neporadím, nemal som ich v ruke, viažem si sám. Keď sa budeš učiť hádzať, popros niekoho, čo to trochu ovláda, je to špecifický pohyb, nech sa to nenaučíš zle ...
maro
Pretekár
Pretekár

Poslaťod Martinbati » Uto Nov 15, 2011 12:25 pm

tak Ty si jediny muskar ktoreho poznam. uvidim mozno niekoho nahovorim na rybacku, alebo to skusim najprv sam v krasnej v prudivej vode a uvidime, tam aj tak nebudem hadzat daleko :D o muskareni viem co to iba z citania a videi...+technika montazi a viazania systemov mi uplne chyba, ale to docitma vsetko na mrk http://www.rybarskepotreby-eshop.sk/obc ... 700000.jpg tu su tie musky
Obrázok užívateľa
Martinbati
Aktívny diskutér
Aktívny diskutér

Poslaťod maro » Uto Nov 15, 2011 12:45 pm

V každej tej sade je niečo použiteľné, ale radšej zájdi do obchodu - napr. A-Z, alebo na Furču, a kúp si niečo s červenou riťou (z každého typu zo tri kusy), to sú univerzálne mušky. Je hovadina mať po jednej muške z nejakého typu ...
maro
Pretekár
Pretekár

Poslaťod kura11 » Uto Nov 15, 2011 5:43 pm

... s tym prutom chod radsej do klasiky 270cm ta 240 je velmi malicko... musky to je samo osebe... ked som zacal muskarit tak som prv zacal viazat musky, skusat....nikdy by som muchu nekupil :-)) jednak je to drahe a jednak si narobis co chces a nie je to ani zlozite... teraz sa ucit je vrazda.. vydrz az do buducej sezony ked sa pekne oteply a jalciaky natiahnu... na mokro je to celkom zabavny lov a sem tam je aj dubleta... teraz by si skor prechladol a vysledok mizivy, alebo ziadny...
Naposledy upravil kura11 dňa Str Nov 16, 2011 12:57 pm, celkovo upravené 1
kura11

Poslaťod Martinbati » Uto Nov 15, 2011 6:41 pm

ten prutik uz som sa rozhodol beriem tu 270 5/6, musky... viazat tazko, zatial urcite nie, neskor urcite ano, ak mi takyto lov zachuti :D poznam par miest kde su ryby, a kde je to tazko prelovit kvoli silnemu prudu, tak tam by som to mohol skusit aj bez brodenia s plavajucou muskou, a brodit by som zacal kludne na jar, podla chuti a mozno aj skor, zatial mam len brodaky, prsacky nie :) tie musky pojdem pozriet s cervenou co maju, ale ani moc neviem po com sa mam obzerat, musim si este nieco precitat, popozerat, ved je tych musiek 100vky druhou, nehovoriac o farbach, rocnych obdobiach ci velkostiach atd... ale mozem zohnatperie sliepky kacky a take veci zo zvierat, co by sa asi aj dalo vyuzit :) tak mozno nieco skusim naviazat, ale teraz nie, najprv vybava, technika, a prve skusenosti s lovom :)
Obrázok užívateľa
Martinbati
Aktívny diskutér
Aktívny diskutér

Poslaťod maro » Str Nov 16, 2011 12:35 pm

Prút 9'0'' #5/6 je na začiatok dobrý, tiež som s takým začínal. Pýtal si sa na MRKu na strímrovanie, dá sa s ním vodiť malé pstruhové strímre vpohode, len treba mať aspoň intermediálnu šnúru.

P.S: Máš SS ...
maro
Pretekár
Pretekár

PredchádzajúciĎalší

Späť na Všeobecne o rybárstve

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť